Vi ste ovdje: Naslovnica > Novosti Ispis stranice Dodaj u zabilješke Komentiraj stranicu Pošalji link Email-om
Pon, 23.03.2020

Zajedno za Gupčev kraj - BUNA TRAJE

Poruka podrške stanovnicima Krapinsko-zagorske županije najteže pogođenim snažnim potresom od 22. ožujka 2020. godine.
Poruka podrške stanovnicima Krapinsko-zagorske županije najteže pogođenim snažnim potresom od 22. ožujka 2020. godine.

Područje Krapinsko-zagorske županije je u nedjelju, 22. ožujka 2020. godine, usred epidemije koronavirusa pogodio snažan potres. Najveće posljedice su na području Gupčevog kraja, prije svega u podsljemenskoj zoni i na području grada Donja Stubica i općine Gornja Stubica gdje su zabilježene milijunske štete. Hitne službe istog dana bile na terenu i pružale neophodnu pomoć, a na terenu su i povjerenstva koja procjenjuju nastalu štetu. Bez obzira što se i dalje moramo boriti sa koronavirusom, želimo odaslati poruku svim onim obiteljima koji su morali iseliti iz obiteljskih domova da nisu same - Buna traje!

Zavod za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije je kao posljedica potresa pružio hitnu medicinsku pomoć trima pacijentima. Jedan pacijent je bio teže ozljeđen te je prevezan u Opću bolnicu Zabok i bolnicu hrvatskih veterana, dok su dva pacijenta s lakšim ozljedama obrađena po našim timovima hitne medicinske službe u Ispostavama našeg Zavoda. 

Poruku podrške stradalima je nakon sastanka Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije uputio župan Željko Kolar: "Velike posljedice potres je ostavio na području Gupčevog kraja prije svega u podsljemenskoj zoni i na području grada Donje Stubice, općine Gornja Stubica i na području općine Stubičke Toplice. Želim odaslati poruku onim obiteljima koje su se morale iseliti, a koje sam jučer obišao da buna traje.

Bez obzira što imamo koronavirus koji nam je nevidljivi neprijatelj i s kojim se i dalje moramo boriti, da smo uz njih, da su već jučer bile naše hitne službe na terenu i pružale prvu pomoć zajedno sa Stožerima gradova i općina. Danas su vani povjerenstva koje prosjenjuju štetu i sutra ću na zahtjev gradonačelnika Donje Stubice Nikole Gospočića i načelnika Općine Gornja Stubica Jasmina Krizmanića proglasiti elementarnu nepogodu.

Jučer osam obitelji nije spavalo o svojim domovima nego su smješteni kod svojih obitelji i prijatelja jer su te kuće doživjele tolike štete da više nisu sigurne za stanovanje, a bojim se da će ih biti i više. Prema prvim neslužbenim procjenama koje sam dobio danas, ta šteta bi mogla biti i preko 20 milijuna kuna. Tu se ograđujem jer komisije moraju obići apsolutno sve objekte. Mislim da je preko stotinjak objekata pretrpjelo štetu, od toga da su izlistani crjepovi, promijenjena statika, srušili dimnjaci na krovovima. Srećom nije bilo više stradalih, s obzirom na to koliko je namještaja, slika popadalo po ljudima, doslovce u krevetu dok su spavali je naprosto nevjerojatno. To je sreća u ovoj nesreći što nas je zadesila" - rekao je župan Kolar.

 


Zadnja promjena: 24.02.2021. u 07:22 sati | Prikazano 5506 puta
  • na vrh