Vi ste ovdje: Naslovnica > Novosti Ispis stranice Dodaj u zabilješke Komentiraj stranicu Pošalji link Email-om
Pon, 28.04.2014

Obilježavanje "Nacionalnog dana hitne medicinske službe"

 30. travanj - “Nacionalni dan hitne medicinske službe” prigoda je da Zavod otvori vrata za sve zainteresirane građane

Nakon što je Hrvatski sabor prošle godine jednoglasnom odlukom dan 30. travanj proglasio Nacionalnim danom hitne medicinske službe, hrvatska hitna služba pridružila se nizu svjetskih zemalja koje obilježavanjem Dana hitne medicine nastoje senzibilizirati javnost o važnostima i specifičnostima ove iznimno odgovorne i teške djelatnosti te potaknuti građane da ispravnim postupcima pozivanja hitne medicinske službe doprinesu boljem zdravstvenom ishodu ozlijeđene ili oboljele osobe.

Tom prigodom će Zavod za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije obilježiti Nacionalni dan hitne medicinske službe, na način da će otvoriti vrata za sve zainteresirane građane u sjedištu Krapina i Ispostavama Donja Stubica, Zabok i Zlatar, u vremenu od 12,00 do 15,00 sati.

Građani će se moći upoznati s opremom vozila hitne medicinske pomoći i postupanjem u hitnim slučajevima, kao i pružanjem prve pomoći, koja je neophodna pacijentima do dolaska ekipe hitne medicinske pomoći.

Dijelit će se i letci „Sve što trebate znati o hitnoj medicinskoj službi“. Letak, kojeg je izdao Hrvatski zavod za hitnu medicinu, sadrži niz praktičnih savjeta za građane o načinima postupanja u slučajevima kada je izravno ugrožen život ili teško narušeno zdravlje pojedinca ili zajednice.

Na području Krapinsko-zagorske županije postoji 20 timova hitne medicinske službe sa 60 radnika od kojih 20 doktora medicine, 20 med.sestra/tehničara i 20 vozača. Ujedno, Zavod za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije organizira dežurstva u Pregradi, Klanjcu, Mariji Bistrici i Konjščini. U Krapini djeluje jedinstvena Medicinska prijavno-dojavna jedinica koja zaprima i trijažira pozive s područja cijele Županije, u kojoj radi 8 medicinskih sestara/tehničara i 2 prvostupnice sestrinstava.

Središnje obilježavanje Nacionalnog dana hitne medicinske službe održati će se 30. travnja u Dubrovniku.

 

Fotogalerija


Zadnja promjena: 19.12.2014. u 09:47 sati | Prikazano 7164 puta
  • na vrh